< werkwijze 

Verbindende communicatie

 
De manier waarop we communiceren is van grote invloed op de kwaliteit van onze (werk)-relaties. Onze relaties bepalen in sterke mate de kwaliteit van ons leven. Verbindende Communicatie gaat over gelijkwaardigheid, verbinding met de ander en de overtuiging dat iedereen graag wil bijdragen.

Verbindend Communiceren ondersteunt je om voor jezelf op te komen met respect voor de ander. Je ontwikkelt de vaardigheid om helder te zeggen wat je wilt èn duidelijk te horen waar het de ander om gaat, zelfs als het lastig wordt.

Wanneer communiceren voelt als een oordeel of aanval, is het moeilijk om elkaar te begrijpen. Er lijkt weinig anders mogelijk dan een tegenaanval of je terug te trekken: de keuze tussen ‘vechten’ of ‘vluchten’.
Verbindende Communicatie biedt een alternatief en moedigt je aan je te richten op :

wat jij en de ander waarnemen,
hoe het voelt voor jou en de ander,
wat onderliggende behoeften van beiden zijn
en wat ieder graag zou willen.

Mijn ervaring is dat er op deze manier helderheid ontstaat en ruimte voor begrip en mededogen. Zeggen wat je op je hart hebt lucht op als je dit zo kunt doen dat de ander het begrijpt en het positief kan oppakken. Zo ligt een passende oplossing zowel voor jou als de ander binnen handbereik.

 

Elly-Sonke_logo_klein4